Мащабен протест започва в Киев 09.02 | 13:18

7000 души са на "Евромайдан"

От Христина Рафаилова

В украинската столица Киев се готви за нови мащабни антиправителствени протести. В момента на площад "Евромайдан" има над 7000 демонстранти, като хората продължават да прииждат, информира УНИАН.

Традиционно протестите стартират с молебен, воден от представители на различни религии.

Демонстрациите продължават въпреки оставката на премиера Николай Азаров и приетият закон за амнистията. Върховната Рада одобри текста за помилването на задържаните по време на протестите, започнали през ноември миналата година. Опозицията в страната се разгневи на закона, тъй като в него има условие да спре окупацията на правителствени сгради и чак тогава ще бъдат амнистирани активистите.

Миналата седмица президентът Виктор Янукович зави, че не изключва предсрочни избори в страната, което е едно от основните искания на опозицията. Очаква се да старитрат и промени в Конституцията на страната, които да ограничат правомощията на държавния глава.

Същевременно ЕС заяви готовност да стане посредник в преговорите между протестиращи и управляващи. Също така евроблокът е готви програма за финансова помощ за страната. 

Водещи

Най-четени