Мащабни протести в Турция 19.04 | 08:20

Хиляди се събраха по площадите в големите градове

От iNews.bg

Втора нощ на протести в Турция. Хиляди хора отново излязоха по улиците и площадите, за да демонстрират срещу резултатите от референдума, който ще даде нови правомощия на президента Реджеп Ердоган. Демонстрации бяха организирани в столицата Анкара, в Истанбул, Измир и други градове в страната, предаде БНТ. Именно в големите населени места гласовете срещу готвените от Ердоган конституционни промени бяха предимно против, но тези от по-малките наклониха везните в полза на предложенията на президента. В истанбулския квартал "Бешикташ" демонстрантите скандираха срещу президента Ердоган и обвиниха Висшата избирателна комисия в партийни пристрастия.

Критика беше отправена основно към решението на комисията да определи за валидни подадени на неделния референдум бюлетини, на които не са били поставени необходимите печати. Именно с тях референдумът на Ердоган събра необходимата подкрепа. Става въпрос за около 1.2 млн. бюлетини с отговор "Да", без които резултатът от допитването щеше да бъде отрицателен и конституционни промени в Турция нямаше да има. Прецедентът е, че на миналите избори в страната бюлетините без печат бяха признати за невалидни.

Анулиране на резултатите вчера следобед поиска и опозицията. От Републиканската народна партия, която е основната опозиционна сила, внесоха официално искане пред Върховния избирателна съвет за отмяна на резултата от референдума.

Най-четени