Медведев за Pussy Riot: Поседяха – стига толкова 02.11 | 15:27

Според руския премиер Pussy Riot не са рок-група и изобщо - музиканти

От Елена Коцева

Пребиваването в затвора на членовете на пънк-групата Pussy Riot е неправилно. Това смята министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. "Поседяха – стига толкова", казва Медведев, цитиран от агенция "Новости". Въпреки това се допълва, че самият въпрос е от компетенциите на съда и трябва да бъде отнесен там.

"Този въпрос не трябва да се задава на мен, а на нашите съдебни структури и защитата на Pussy Riot. Те имат право да подават съответните заявления и мисля че ще се възползват от това, а съдът има право да разгледа този въпрос по същество”, коментира премиерът по време на среща с победители от международни олимпиади, състояла се днес в Москва.

Руският премиер е подчертал, че неговата позиция е била изказана много ясно и припомня, че целият случай е неприятен факт – и във вътрешен, и във външен план. "Толкова негативно, че чак е неприятно да се говори", емоционално реагира Медведев, но допълва, че чак в затвора не би ги пратил и не смята за правилно те (момичетата от пънк-групата) да излежават наказание лишаване от свобода.

"Те вече поседяха, момичетата. И на практика е достатъчно", продължава премиерът.

Дмитрий Медведев заявява още, че никога не е смятал Pussy Riot за рок-група и изобщо за музиканти.

"Аз имам известни съмнения, че колективът, известен вече не само в нашата страна, има някакво отношение към музиката, такова чувство имам. Не са изпели нищо толкова съществено, че да влезе в не само в аналите на историята, но и в тези на интернет. А музиката им, не, никога не съм я слушал.”

Трима членове на групата Pussy Riot бяха задържани от полицията през февруари тази година, заради изпълнението на пънк-молебен с политическо съдържание в в емблематичния за Москва храм "Христос Спасител".

На 17 август Надежда Толоконникова, Мария Алехина и Екатерина Самуцевич бяха осъдени на две години затвор за хулиганство и насаждане на религиозна омраза.

В последствие, след ходатайство на защитата на една от осъдените, Московски съд промени присъдата на Екатерина Самуцевич на условна и я освободи.

Пънк-групата Pussy Riot стана известна с акцията си в руския храм , когато изпълниха пънк-молебен с политическо съдържание – Путин да си отида от власт и от Русия.

Момичетата скачаха, пяха и свиреха с маски на лицата, затова и разноцветните маски станаха символен знак за тяхната поддръжка.

Три от членките на групата обаче бяха арестувани след акцията, а на 17 август съдът издаде присъда за Надежда Толоконникова, Мария Алехина и Екатерина Самуцевич. Обвиненията срещу тях бяха за поругаване на храма и накърняване на религиозните чувства, както и за хулиганство. Самото обвинение не засегна политическата основа на акцията им.

В самата Русия се надигна сериозно недоволство срещу изпълнението на момичетата, като най-остро реагира самата православна църква.

При обжалване на присъдата една от участничките в Pussy Riot Екатирина Самуцевич беше освободена с аргумента, че тя не е успяла да вземе участие в молебена, тъй като на практика е арестувана в момента, когато се е опитвала да разопакова китарата си.

Присъдите на Надежда Толоконникова и Мария Алехина бяха потвърдени и те в момента се намират в два различни затвора.

Две момичета от Пънк-групата Pussy Riot успяха да напуснат страната преди да бъдат арестувани и доколкото се знае в момента търсят подкрепа от правозащитни организации на запад от Русия.

Това не е първото изказване в защита на пънкарките от страна на Дмитрий Медведев. Още преди издаването на присъдите от пъва инстанция той заяви, че към такова хулиганство, както и към майки (две от момичетата имат малки деца) според него съдът трябва да е снизходителен.

В западните страни Pussy Riot срещнаха сериозна подкрепа – в тяхна защита се обявиха чуждестранни правозащитни организации, включително и от световни звезди като Мадона и Пол Макартни. В края на септември момичетата бяха удостоени с наградата на името на Джон Ленън, присъдена им от вдовицата на певеца Йоко Оно, а след това бяха номинирани и за наградата на Европейския парламент "Сахаров".

Водещи

Най-четени