Медии: До 5 години всички сърби ще са в една държава 23.08 | 15:10

Белград ще разчита на подкрепата на Москва в защита на интересите си пред Запада

От iNews.bg

Нещо като актуализиран вариант на Велика Сърбия ще се появи на картата до няколко години, става ясно от публикации в местни медии. Русия скоро ще даде твърд и ясен отговор на провокациите на Запада, а до края на 2022 г. сърбите ще живеят в една държава, стига правителството в Белград да желае това, пише сръбското електронно издание Srbija Danas, като се позовава на публикация в Srpski Telegraf и на дипломатически източници. Според тях руският президент Владимир Путин е препоръчал на президентите на Сърбия, Александър Вучич, и на държавния глава на автономната Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик, да не се поддават на натиска на Запада и да работят за обединението на сърбите в една държава, тъй като правото на самоопределение не може да бъде отказано на сръбския народ, след като беше позволено на албанците в Косово, предаде "Фокус".

Srbija Danas пише, че президентът Путин единствен предлага най-доброто решение за всички сърби и за тяхното право на самоопределение. Като и цитира мнението на Сергей Железняк, висш представител на партия "Единна Русия", който смята, че "Сърбия е стратегически партньор на Русия и тя крачка по крачка трябва да укрепва своя суверенитет, своята държава и политическа система". Според руския анализатор Владимир Зотов "натискът на Запада над Сърбия цели да ограничи отношенията с Русия и да не се допусне получаването на статут на руската хуманитарна мисия в Ниш. Но това трябва само да мотивира сърбите, тъй като единствено Русия подкрепя решаването на сръбския национален въпрос, ако правителството в Белград желае това".

Сръбският коментатор Драгомир Ангелкович на своя ред смята, че "за американците и англичаните най-удобен е "замръзналият конфликт", тъй като при по-силен натиск Сърбия може радикално да се обърне за подкрепа към Русия".

Водещи

Най-четени