Международни адвокати търсят законен начин да върнат Аляска на Русия 01.04 | 20:29

Юридическата компания Garett, Paterson and Shugaev вади от архивите документи, ще оспорва пред американски съд сделката от 1867 г.

От iNews.bg

Група специалисти по международно право търсят законен начин за връщането на Аляска във владение на Русия. Идеята е да се намери вариант за разваляне на споразумението между руснаците и американците от времето на император Александър II, когато двете държави сключват договор, според който Аляска е продадена на Вашингтон. В момента международни юристи проучват обстойно архивите на Конгреса на САЩ и документите около сделката. Според експертите, ако бъде намерено нарушение на процедурите спрямо разпоредбите на тогавашното законодателство, напълно възможно е да бъде заведен иск в американски съд, който може да обяви продажбата на Аляска от 1867 г. за невалидна.

Със случая се занимава основно международната кантора Garett, Paterson and Shugaev, която е собственост на потомък на руски емигрант, установил се в САЩ. Според информацията в статия на Валентин Добров, публикувана в "Газета.Ru”, получена от информиран източник сред американските юридически кръгове, адвокатите са поискали достъп до множество документи, свързани със сделката между САЩ и Русия от XIX в. "Официално те обявиха, че са им нужни във връзка с честването на 150-ата годишнина от преминаването на Аляска във границите на САЩ и организираната в тази връзка изложба. Тук обаче глупаци няма", казва източникът на руското издание.

Самият собственик на кантората Константин Шугаев е отказал да даде каквито и да било коментари в тази връзка. Човек от обкръжението му обаче обяснява, че той се е заел със задачата не само поради юридически интересния казус, но и по патриотични причини. Според думите му всички, познаващи добре руския потомък, чийто дядо-емигрант е бил белогвардеец, знаят, че Шугаев винаги е смята Аляска за руска земя, която ще бъде върната на Русия след падането на комунизма.

Според проф. Брус Добс от катедрата по исторически изследвания на университета в Северна Каролина юристите на Garett, Paterson and Shugaev се опитват да намерят неоспорими доказателства, благодарение на които съдът да обяви продажбата на Аляска за недействителна. Един от възможните сценарии е да се оспори ратификацията на договора от страна на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския парламент), чиято сесия е била закрита в същия ден. За да бъде действително одобрението на договора, той е трябвало да бъде ратифициран и от двете камари. "Поради тази причина е била свикана извънредна сесия на Сената на САЩ (горната камара на парламента), което днес се разглежда като нарушение на закона", обяснява проф. Добс.

Към момента в Москва официално отричат да са чували за инициативата на Константин Шугаев и неговата юридическа компания. "Не ми е известно подобно нещо", казва говорителят на Кремъл Дмитриий Песков. В същото врерме обаче проверка на "Газета.Ru" показва, че разходите на адвокатите от Garett, Paterson and Shugaev за издирването на документите около продажбата на Аляска на САЩ и цялата работа по случая се заплаща от близкия до Кремъл "Фонф XXI век и светът".

Най-четени