Мей: Не е проблем да скъсаме с ЕС без договор 28.08 | 16:51

Надявам се, че все пак сделка ще има, казва британският премиер

От iNews.bg

Излизането на Великобритания от Европейския съюз без договор за по-нататъшно сътрудничество няма да бъде краят на света. Това заяви британският премиер Тереза Мей преди обиколката си в редица африкански държави, предаде БГНЕС.

Британският премиер подчерта, че правителството й "работи върху подготовката" за Брекзит без сделка, но се надява, че Лондон все пак ще успее да сключи с Брюксел "добро споразумение".

По този начин Мей парира предупреждението на финансовия министър Филип Хамънд, който предупреди, че правителството прогнозира катастрофален удар по британската икономика и жизнен стандарт в случай на отсъствие на сделка по Брекзит. При такъв сценарий в бюджета на Обединеното кралство ще се образува дупка в размер на 80 милиарда паунда.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, на които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица. Година по-рано на референдум 52% от британците се обявиха против оставането на страната в Евросъюза. Преговорите за Брекзит трябва да продължат до ноември 2018 г., след което постигнатата сделка трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и Уестминстър. Самият Брекзит трябва да се състои на 29 март 2019 г., след това ще настъпи преходен период до 31 декември 2020 г.

Водещи

Най-четени