Меркел: Лондон, стягай се за спешни преговори 10.06 | 09:16

Великобритания трябва да остане партньор, въпреки раздялата с ЕС, казва германският канцлер

От iNews.bg

Ангела Меркел иска преговорите за Брекзит да стартират възможно най-скоро. В тази връзка германският канцлер пришпори Великобритания да насрочи възможно най-бързо среща, на която да бъде обсъдена раздялата й с ЕС. "Ние сме готови за преговорите. Искаме да го направим бързо", заяви тя по време на визитата си в Мексико, като допълни, че разговорите с британците относно оттеглянето им от Общността ще започнат още в следващите дни.

"Изчаквахме да приключат изборите във Великобритания, но идните дни тези разговори ще започнат. Ние ще защитим интересите на 25-те си страни членки, а Обединеното кралство ще защитава своите", каза още тя. Меркел обаче отбеляза, че все още й се иска Великобритания да остане партньор на Европа дори и да не членува с Съюза.

Тереза Мей, която стана министър-председател през 2016 г. след референдума за Брекзит, поиска предсрочни избори с намерението да затвърди позицията си и да консолидира властта си. Бъдещето й обаче е неясно предвид катастрофалния й резултат от изборите. Въпреки че се класира първа на самите избори, тя не успя да спечели мнозинство в парламента.

Водещи

Най-четени