Меркел започна тежки преговори за управляваща коалиция 26.09 | 18:52

Фрауке Петри напуска и лидерския пост на "Алтернатива за Германия"

От iNews.bg

Политическите партии в Германия са провели първите си срещи днес след изборите в неделя, които оставиха консервативния блок на Ангела Меркел отслабен и принуден да направи опит да създаде коалиция с две по-малки центристки партии, каквато досега не е била реализирана в политическата история на Германия, съобщава ДПА.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и неговата сестринска партия - Християнсоциалния съюз (ХСС), постигнаха най-слабия си резултат в следвоенната история от 33% от гласовете на германските избиратели. Техният досегашен коалиционен партньор Социалдемократическата партия също отбеляза най-слабия си следвоенен резултат от 20,5% и незабавно обяви, че излиза в опозиция и няма да участва в правителството на Меркел.

В резултат на това единствената практически възможна коалиция ще бъде между ХДС, Зелените и пропазарната Свободна демократическа партия, макар че някои от политиките на по-малките партии противоречат на тези на консерваторите на Меркел.

Резултатът от изборите предизвика дебат относно несъгласията между ХДС и ХСС, чиято традиционна доминираща позиция в Бавария беше узурпирана от десните популисти от "Алтернатива за Германия" в неделя.

ХСС поискаха годишна горна граница от 200 хиляди мигранти и бежанци, влизащи в Германия, след като Бавария понесе тежестта от притока на мигранти през 2015 и 2016 г. заради разположението си на южната граница на страната.

ХДС на Меркел отказва да се съгласи на такова ограничение, което би усложнило вече напрегнатите коалиционни преговори.

Разцеплението при националистите е тотално

Междувременно лидерът на антиимигрантската германска партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри обяви решението си да се оттегли от поста си, след като партията спечели третото място в парламентарните избори в Германия, съобщиха местни медии.

"Ясно е, че тази стъпка ще последва", подчертала Петри, цитирана от "Шпигел" и други медии. Тя не уточни точно кога ще напусне лидерския пост.

Новината идва, след като Петри обяви вчера на пресконференция, че няма да бъде част от групата на "Алтернатива за Германия" в парламента, а ще остане независим депутат, за да преследва "реалистична политика в най-добрия смисъл на консервативната политика".

След обявлението на Петри вчера едно от водещите лица в партията - Алис Вайдел, призова Петри да напусне партията, за да се избегнат "по-нататъшни вреди".

"Алтернатива за Германия" беше най-големият победител на изборите в неделя, влизайки в Бундестага за първи път с 12,6% от гласовете, докато основните германски партии претърпяха исторически загуба.

Петри е съпредседател и говорител на "Алтернатива за Германия" на федерално ниво от 2015 г. насам. Тя споделя лидерския пост с Йорг Мойтен, който определи решението на Петри като "бомба, за която не знаех предварително".

Водещи

Най-четени