Меркел и Макрон молят Путин да натисне Асад да спре огъня 25.02 | 18:05

Тримата лидери са провели общ телефонен разговор заради кризата в Сирия

От iNews.bg

Германският канцлерАнгела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха руският държавен глава Владимир Путин да използва влиянието си върху Башар Асад и да го принуди да спре атаките на войските си. Двамата западни лидери са помолили руският президент да упражни "максимален натиск” върху Сирия за "незабавно” прилагане на одобреното от ООН примирие в опустошената от война арабска държава, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС и Нова телевизия.

По-рано днес стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН е приел резолюция заз 30-дневно спиране на огъня. Часове по-късно обаче в Източна Гута отново се стигна до въоръжени сблъсъци и загинали хора.

В съвместен телефонен разговор с Путин Меркел и Макрон са подчертали, че "че е от решаващо значение резолюцията на ООН да бъде изпълнена бързо и изчерпателно”, посочват от канцеларията на канцлера. "Те призовават Русия в този контекст да упражни максимален натиск върху сирийския режим, за да се постигне незабавно прекратяване на въздушните удари и сраженията”, каза говорителят на Меркел Щефен Зайберт.

"Обсъдена бе сирийската проблематика в контекста на развитието на обстановката в Източна Гута и осигуряването на хуманитарен достъп в този и други региони на Сирия. Изразено бе удовлетворение от това, че благодарение на съвместната конструктивна работа на 24 февруари бе успешно съгласувана и приета резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН. Отбелязана бе важността от продължаване на общите усилия в интерес на пълното и най-бързо изпълнение на предвиденото в резолюцията", се казва в съобщението на Кремъл.

Путин информирал събеседниците си за практическите стъпки, предприети от руската страна, за евакуацията на мирните жители, доставката на хуманитарни стоки и оказването на медицинска помощ на пострадалото население в Сирия. При това било обърнато особено внимание, че спирането на военните действия не включва операциите срещу терористичните групировки. Според пресслужбата на Кремъл между трите страни "е постигната договореност да се активизира обменът на информация по различни канали за ситуацията в Сирия".

Водещи

Най-четени