Меркел и Оланд май останаха единствените, склонни да говорят с Ципрас 11.06 | 08:57

Нито гръцкото правителство, нито кредиторите от ЕС и МВФ не отстъпват от позициите си какво трябва да направи Атина в замяна на транша от 7,2 милиарда евро

От iNews.bg

Лидерите на Германия и Франция - Ангела Меркел и Франсоа Оланд, се съгласиха с гръцкия премиер Алексис Ципрас, че преговорите между Гърция и нейните кредитори трябва да продължат с голяма интензивност, но няма признаци за пробив, съобщава Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са направили преглед на разговорите с Ципрас в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Говорител на германското правителство съобщи, че срещата е преминала в конструктивна атмосфера. "Имаше единодушно съгласие, че разговорите между гръцкото правителство и институциите (МВФ, ЕК и ЕЦБ) трябва да продължат с голяма интензивност", посочи говорителят в изявление

Очаква се днес лидерите на Франция и Германия отново да разговарят с гръцкия премиер Алексис Ципрас за договаряне на изход от кризата с дълга на южната ни съседка. Макар нито една от страните официално да не беше потвърдила за такава среща, на влизане в Съвета на ЕС снощи германският канцлер Ангела Меркел коментира възможността тя да се състои, съобщава БНР.

Ако гръцкият премиер иска да говори с нас, разбира се, че ще го сторим. Целта е да задържим Гърция в еврозоната. Ако има воля за това, има и начини, каза Меркел.

Ако можем по време на конференцията с г-жа Меркел, господин Ципрас и други лидери да обсъдим Гърция – ще го направим. Посланието ни ще е само едно – да не протакаме въпроса и да не мислим за действия, които ще навредят както на Гърция, така и на еврозоната, посочи френският президент Франсоа Оланд пред събралите се репортери.

Среща на радикално-левия гръцки лидер с председателя на Еврокомисията не е планирана, заявиха от кабинета на Жан-Клод Юнкер. Според информационните агенции Юнкер е дълбоко разочарован от срещите с гръцкия премиер и предложенията за излизане от кризата, които получи от Атина. Гърция загуби добър приятел в лизцето на Юнкер, коментираха снощи информационни източници. Алексис Ципрас днес разговаря вчера на четири очи председателя на Съвета Доналд Туск, нво няма постигнат съществен резултат. Така Меркел и Оланд вече се очертават като единствените, които все още са склонни да разговарят с Ципрас  и вярват, че може да се постигне компромис в преговорите с Гърция.

Нито гръцкото правителство, нито кредиторите от ЕС и МВФ до момента не отстъпват от позициите си за действията, които Атина трябва да предприеме в замяна на последния спасителен транш от 7,2 милиарда евро. Без тези пари гръцката държава не може да спази крайния срок за плащането на вноска по дълга към МВФ в края на юни и рискува фалит.

Водещи

Най-четени