Меркел и Ципрас показаха бон тон, различията около гръцкия спасителен план остават 24.03 | 08:44

Срещата между двамата лидери идва след обещанието на ЕС да предостави 2 млрд. евро на Гърция, за да облекчи „хуманитарната криза“ в страната

От iNews.bg

На срещата си в Берлин гръцкият премиер Алексис Ципрас и германският канцлер Ангела Меркел възприеха помирителен тон, но въпросът за това как ще бъде предотвратен фалитът на Атина остана без отговор. Меркел заяви, че иска гръцката икономика да отбележи растеж. Ципрас пък каза, че е по-добре да говорят един с друг, отколкото един за друг, пише Фокус. Разделението между двете страни заради усилията на Гърция да предоговори условията за своята спасителна програма обаче остава.

"Искаме Гърция да бъде силна икономически, искаме Гърция да расте и, най-вече, искаме Гърция да преодолее своята висока безработица", каза германският канцлер на съвместна пресконференция по време на преговорите в Берлин, които продължиха с работна вечеря. Тя каза, че и двете страни подхождат към преговорите като партньори в ЕС и в НАТО, които са изправени пред някои геополитически предизвикателства. Като една от 19-те членки на еврозоната Германия не е в позиция да решава дали гръцката програма за реформи е подходяща или не, добави Меркел и посочи, че това е работа на представителите на "тройката".

Ципрас на свой ред отбеляза, че близо пет години са минали от началото на гръцката спасителна програма, изискваща радикални фискални реформи. Той определи програмата като неуспешна, като посочи 25-процентно понижение на БВП и 60-процентовата младежка безработица. Гръцкият премиер подчерта нуждата от диалог. "Наш приоритет трябва да е да загърбим стереотипите, създадени през последните години. Нито гърците са мързеливи, нито германците са виновни за страданията на Гърция", каза той и добави, че вместо това двете страни трябва да обединят сили, за да се борят срещу корупцията, "която продължава да задържа развитието на Гърция". Меркел от своя страна изрази съгласие, че за да се гарантира бъдещето на валутния съюз, Европа трябва да преодолее стереотипите, че има добри и лоши членове на еврозоната.

Срещата между двамата лидери идва след обещанието на ЕС да предостави 2 млрд. евро на Гърция, за да облекчи това, което нарича "хуманитарна криза" в страната. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че средствата ще бъдат отделени за стимулиране на растежа и "социалната кохезия" в Гърция.

Водещи

Най-четени