Меркел натиска Орбан да приема бежанци 12.09 | 14:22

Няма смисъл квотите да се преразглеждат, повечето държави в Източна Европа ги приемат, каза тя

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел отправи остри критики към властите в Унгария заради отказа им да приемат мигранти и да признаят решението на Европейския съд в Люксембург по въпроса с бежанските квоти. "Това, което правителството (на Унгария) говори, че не се интересува от решението на Европейския съд, е неприемливо", заяви тя в интервю за в. "Берлинер Цайтунг", предаде БГНЕС.

Меркел посочи също, че през октомври лидерите на Европейския съюз ще обсъдят създалата се ситуация. Тя също така допълни, че не вижда причина да променя своята политика по отношение на бежанците, като се има предвид позициите на източноевропейските държави.

През есента на 2015 г. страните от ЕС взеха решение да разпределят пропорционално на своята територия 160 000 бежанци, които до момента се намираха на територията на Гърция и Италия. Унгария се обяви против това решение, въпреки че ЕК разпореди в страната да бъдат изпратени 1300 души. Към момента против квотата са, освен Унгария, също Полша, Словакия и Чехия.

По-рано Будапеща и Братислава подадоха иск до Европейския съд в Люксембург с искане да се отмени решението за задължителни квоти, но тази молба беше отхвърлена. От своя страна унгарските власти заявиха, че приемат решението, но нямат намерение да променят миграционната си политика.

Водещи