Меркел обеща помощ за повторното залесяване на Амазония 26.08 | 10:30

Лидерите от Г-7 са на едно мнение, че страните, засегнати от пожарите в Амазония, трябва да получат помощ възможно най-скоро

От iNews.bg

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че иска да помогне на южноамериканските страни за повторното залесяване на Амазония, след като бушуващите в региона пожари бъдат изгасени, предаде ДПА.

"Ще поема дългосрочен ангажимент", обяви Меркел в Биариц, където участва в срещата на върха на Г-7. Тя отбеляза, че "са засегнати белите дробове на нашата обща (планета) и следователно ние трябва да намерим общи решения".

"Разбира се, (това е) бразилска територия, но въпросът за тропическите гори наистина е глобален", каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес. Тя отбеляза, че след като пожарите в Амазония бъдат изгасени, Германия и други страни ще разговарят с Бразилия за повторното залесяване на региона.
Лидерите от Г-7 са на едно мнение, че страните, засегнати от пожарите в Амазония, трябва да получат помощ възможно най-скоро, заяви по-рано днес домакинът на форума, френският президент Еманюел Макрон. Той обаче призна за различия по въпроса доколко повторното залесяване трябва да зависи от страните от самия регион.

Меркел и Макрон са разговаряли в Биариц с чилийския президент Себастиан Пинера. Германската канцлерка и френският президент са предложили "цялата наша потенциална логистична и друга помощ".

Меркел отбеляза и "значителните сили", хвърлени от бразилския президент Жаир Болсонаро в борбата с пожарите в Амазония.
По-рано Болсонаро влезе в задочен словесен спор с Макрон по въпроса за ролята на бразилската държава за справяне с природните бедствия.

Водещи

Най-четени