Меркел прие списъка с реформи на Ципрас 23.03 | 19:50

Има желание за сътрудничество, въпреки че различията остават, отбеляза германският лидер след срещата с гръцкия премиер

От iNews.bg

Германия иска гръцката икономика да расте и да преодолее високата безработица, но това ще изисква структурни реформи и здрави държавни финанси, каза днес германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Разговорите са показали, че има желание за сътрудничество, въпреки че различията остават, отбеляза германският лидер. Новите предложения за реформи на гръцкия премиер ще бъдат оценени от финансовите министри на еврозоната, а не само от Берлин, допълни Меркел, цитирана от Ройтерс.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас бе посрещнат с пълни военни почести от германския канцлер Ангела Меркел при първото му посещение в Берлин, информира ДПА.

Ципрас представи списък с реформи, надявайки се да отключи спасителни средства, за да се предотврати изчерпване на паричните средства на Гърция през следващия месец, съобщиха гръцките правителствени източници.

По-рано стана ясно, че гръцкият премиер е изпратил писмо до Меркел, в което предупреждава, че сегашното положение рязко ще влоши социалната обстановка в Гърция и ще удари по-специално пенсионната сфера. По думите му Атина ще трябва да избира между изплащането на дълговете и социалните плащания. В писмото той призовава да не се допусне един незначителен проблем с паричните потоци и определена институционална инертност да се превърне в голям проблем за Гърция и Европа, пише в. "Файненшъл таймс".

Водещи

Най-четени