Меркел рязко губи подкрепа 10 дни преди изборите 13.09 | 17:44

Християндемократите все пак продължават сериозно да водят пред социалистите на Шулц

От iNews.bg

Подкрепата за Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел продължава да пада и достигна най-ниското си ниво от четири месеца насам, само 10 дни преди изборите в Германия.

Меркел все пак остава фаворит за спечелването на изборите. Меркел остава предпочитаният канцлер за 48% от германците, сочи проучване на берлинската социологическа агенция "Форза". Само 22% от анкетираните предпочитат лидера на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц (бивш председател на Европарламента).

Одобрението за Християндемократическия съюз и за неговия съюзник Християнсоциалния съюз е 37%. Подкрепата за основния им съперник - Германската социалдемократическа партия, е 23%. 

Според проучването обаче всеки четвърти германец все още не е решил за кого да гласува. 

Очаква се дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" да стане първата антиимигрантска партия след края на Втората световна война, която ще влезе в Бундестага. Подкрепа за партията са изразили 9% от анкетираните. 

Третата политическа сила вероятно ще е партията "Левите" с 10% от гласовете, следвана от "Зелените" и свободните демократи, които ще получат по 8% от гласовете, показва проучването на "Форза".

Изборите в Германия ще се проведат на 24 септември. 

Водещи

Най-четени