Меркел „се скара“ на Тръмп за оттеглянето на САЩ от договора с Иран 11.05 | 15:02

Не може общо решение да се прекратява едностранно, каза германският канцлер

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел определи като "неправилно" решението на САЩ да излязат от договора за иранската ядрена програма. "Това подкопава доверието към международния ред", заяви тя в град Мюнстер на католическа конференция, която се излъчва по германските телевизии, предаде БГНЕС.

"Смятам, че е неправилно едностранно да се разваля споразумение, което е било съгласувано, което е било единодушно прието от Съвета за сигурност на ООН", подчерта канцлерката. Меркел се съгласи, че редица теми, които имат отношение към Техеран, предизвикват тревога. Сред тях тя посочи балистичната програма на Ислямската република, нейните действия в Сирия и отношението й към Израел.

На 8 май американският президент Доналд Тръмп се отказа от споразумението с Иран и обеща да възобнови старите и да въведе нови санкции срещу страната. Едновременно с това той твърди, че САЩ са готови да сключат ново споразумение. Великобритания, Германия и Франция обявиха, че ще продължат да спазват договора с Иран.

Икономическият министър на Германия обаче е по-благосклонен към Доналд Тръмп и Вашингтон. САЩ остават ключов партньор на Европейския съюз, въпреки разногласията, включително по търговските въпроси и на фона на излизането на Вашингтон от ядрената сделка с Иран. Това заяви германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер в интервю за радио "Дойчландфунк".

"Мнозина казват, че ние трябва да се обединим с Русия и Китай против САЩ, но САЩ остават наш партньор по НАТО, ние имаме много тясно и добри икономически отношения", каза той.

Водещи

Най-четени