Милош Земан зове НАТО да пази границите на ЕС 24.01 | 13:09

Европа ще бъде принудена да започне масова депортация на бежанци, смята чешкият президент

От iNews.bg

С охраната на границите на Европейския съюз трябва да се заеме НАТО. Такова мнение изразява чешкият президент Милош Земан. Според него силите на Североатлантическия пакт ще се справят много по-добре със задачата от европейската служба "Фронтекс”.

"Залагам на общото командване на НАТО да охранява границите на ЕС, както това стана в Афганистан", казва Земан в интервю за вестник "Парламентарни лист". В интервюто той окачествява сегашното предложение европейската погранична служба от 1500 души да охранява границите като "истинска карикатура", предаде БГНЕС. Той предлага и че много скоро чешката армия ще се включи в охраняваната на държавните граници страната му. В близко бъдеще Европейският съюз ще бъде принуден да започне масово да депортира нелегални имигранти, смята още Земан. Миграционният натиск няма да отслабне през тази година и ЕС ще трябва да пристъпи към масово връщане на бежанци, казва той пред Чешкото радио, предаде ТАСС.

Милош Земан отправя и критики към държавите членки и Брюксел, че не са успели да създадат механизъм, който да регулира бежанския поток. Чешкият президент казва още, че ЕС не се е подготвил за тази криза, независимо от предупрежденията на редица политици и експерти. Така се е стигнало до сегашната много сложна ситуация. "Единственият изход от нея е депортирането на т.нар. икономически мигранти. А аз бих добавил към тях и онези, които пропагандират ненавист”, казва още Земан. 

Водещи

Най-четени