Мир в Сирия до 6 месеца 19.12 | 10:00

Съветът за сигурност на ООН подкрепи мирния план за страната

От iNews.bg

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция в подкрепа на мирен план за Сирия. Планът предвижда властите и опозицията да започнат преговори идния месец. Агенция Reuters определя текста като рядка проява на единодушие между великите сили за конфликта, който отне живота на над четвърт милион души.

Резолюцията призовава генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да събере страните в сирийския конфликт още в началото на януари на мирни преговори. Предвидено е до шест месеца след това да бъде установено управление, включващо всички групи, което да не е доминирано от никоя религиозна общност, както и да бъде договорен график за изготвяне на нова конституция. Свободни и честни избори трябва да бъдат произведени под надзора на ООН до 18 месеца след приемането на основния закон.

В резолюцията не се споменава и най-спорният въпрос, който е основна спънка пред дипломатическите усилия за решаване на конфликта - политическото бъдеще на сирийския президент Башар Асад. Тя се ограничава да до фразата: "сирийският народ ще реши бъдещето на Сирия".

Американският държавен секретар Джон Кери призна след гласуването, че остават остри разногласия за политическото бъдеще на Асад.

Въпреки че, вчера изненадващо Русия даде на Запада уверение, че няма възражения срещу оттеглянето на сирийския президент Башар Асад като част от мирния процес. Неочакваното смекчаване на руската позиция, която за първи път публично се отказа от непоколебимата си подкрепя към сирийския лидер, се случи в Ню Йорк и мнозина смятат, че това е знак за победа на американците на родна земя.

 

Русия и Иран бяха съюзници на Асад и се намесиха с военна техника и сили срещу антиправителствените бунтовници, които в петгодишната гражданска война, в която загинаха повече от четвърт милион души. Но и Москва, и Техеран отдавна настояват, че съдбата на Асад трябва да се реши справедливо от народа му, чрез избори.

Водещи

Най-четени