Могерини: САЩ губят позицията си на световен лидер 15.02 | 10:21

Все по-често ще има теми, по които от двете страни на Атлантика ще сме на различни мнения, предупреди тя

От iNews.bg

Съединените щати са на път да загубят позицията си на световен лидер. Това обяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини в интервю по повод преминалата й визита във Вашингтон миналата седмица. "Никога не съм виждала страната толкова поляризирана, разделена и притисната от такива конфликти, както сега. Който наистина иска да играе ролята на световен лидер, трябва да бъде стабилен вътрешно, сплотен и сигурен в себе си", каза Могерини, предаде ТАСС. Първият дипломат на ЕС допълни и че когато най-голямата демокрация е подложена на подобни изпитания, това може да се превърне в дестабилизиращ фактор за целия свят.

Паралелно с това тя отбеляза, че САЩ не трябва да се бъркат в европейската политика. "Ние не е намесваме в делата на Америка. Така и тя не трябва да се меси в нашите", каза още тя.

По повод предстоящата по-късно днес среща на военните министри от НАТО в Брюксел Могерини отбеляза, че тя ще даде началото на нов етап в отношенията между ЕС и САЩ. "Ще преговорим темите от общ интерес, за да видим по кои от тях мненията ни съвпадат. И в това няма нищо драматично. С течение на времето обаче ще се появят все повече въпроси, по които властите в ЕС и в САЩ ще бъдат на различни позиции", предупреди Могерини.

Водещи

Най-четени