Могерини, а не Меркел, вече кани бежанците в Европа 08.02 | 20:09

Населението в държавите-членки е застаряващо и те имат нужда от нова работна сила, казва дипломат №1 на ЕС

От iNews.bg

Вече няколко години почти няма страна в Европа, която да не страда от бежанския поток. Много от тях обвиняват Германия и Ангела Меркел, че са предизвикали голямата вълна с изричните покани към мигрантите да дойдат. В последно време обаче както самият германски канцлер, така и нейни колеги от правителството, открито започнаха да признават, че досега политиката на страната към бежанците не е била правилна и дори грешна.

И въпреки че Германия по този начин вече спря да кани мигрантите да идват на нейна територия, това започна да прави целият ЕС в лицето на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Днес тя заяви, че Европа не само е готова да приеме мигрантите, но и се нуждае от тях. Според нея без тях икономиката на ЕС няма как да работи, тъй като не й достигат хора. А причината е, че населението в държавите-членки е застаряващо и съответно пазарът на труда има нужда от нови и млади хора.

Тезата й обаче издиша предвид факта, че мигрантите, пристигнали в държавите от ЕС с вълната от последната година, много рядко се включват в икономиката на съответната страна или на общността. Обикновено, с редки изключения, не работят и чакат помощи. Дори в държави, които създадоха специални програми за тях, за да научат езика и да придобият някаква квалификация.

Могерини се обяви и против затварянето на граници и издигането на стени пред бежанците, желаещи да дойдат в Европа. "Проблемът с мигрантската криза може да бъде решен само по пътя на сътрудничеството, без вдигане на стени", изтъкна още Могерини на срещата Европа-Африка, посветена мигрантската криза, предаде БГНЕС. Тя изтъкна, че африканските държави трябва да имат предвид, че понасят загуби от нелегалната търговия с хора.

Водещи

Най-четени