Москва: „Ислямска държава“ произвежда химическо оръжие 29.10 | 11:27

Има реални данни, доказващи, че терористите използват бойни отровни вещества

От Кристиан Костурков

Терористичната групировка "Ислямска държава" е овладяла методи за производство на бойни отровни вещества. За това алармира директорът на департамента по въпросите за неразпространение и контрол над оръжията в руското Министерството на външните работи Михаил Улянов пред ТАСС. "Според данните, с които разполагаме, "Ислямска държава" (ИД) наистина вече има достъп до технологии, позволяващи да произвежда химически оръжия. В същото време вече са регистрирани доста случаи, при които терористите са използвали такива в Сирия и Ирак", казва той.

Той изказва критики и по адрес на Съвета за сигурност на ООН, който все още не е реагирал по адекватен начин на тези факти. Което, според Улянов, се дължи най-вече на западните представители в организацията. По думите му Русия нееднократно е предлагала незабавно да се реагира на тези информации.

Улянов е категоричен, че случаите, при които терористите са използвали химически оръжия, трябва да бъдат разследвани. "В случая с ИД не говорим само за използване на хлор в бойни действия, за което обикновено се обвинява Дамаск, макар и към момента доказателства за това да липсват. Срещу терористичната организация съществуват реални данни за употреба на истински химически оръжия. И по-конкретно за иприт, а вероятно и за люизит. За чието производство е необходими сериозни познания и доста сложни технологии", казва Улянов.

Не отдавна беше съобщено, че "Ислямска държава" е използвала химически оръжия срещу кюрдското опълчение в Северен Ирак. Според информация на регионалния Съвет за сигурност на Иракски Кюрдистан, на 31 август, по време на боеве на север от Мосул, терористите са изстреляли ракета, която вероятно е била заредена с бойни отровни вещества. По-рано пък кюрдските сили нееднократно са съобщавали, че "Ислямска държава" използва боеприпаси, съдържащи хлор, който се класифицира като химическо оръжие. Подобни данни са получавани също и за територията на Сирия. Според данни на САЩ пък терористите са използвали също и иприт.

Най-четени