Москва: Сваленият руски самолет не е нарушил турското въздушно пространство 24.11 | 12:13

Това не е първият инцидент с руски самолети в турското въздушно пространство

От Беатрис Николoва

Русия заяви, че руският изтребител Су-24, свален от турските ВВС на границата със Сирия, не е нарушавал въздушното пространство на Турция, цитира AFP.

Самолет Су-24 от руската въздушна група се разби на сирийска територия. Говорител на турските сили е заявил, че изтребители Ф-16 са открили огън по самолета, след като са го предупредили, че нарушава турското въздушно пространство. Според Русия обаче руският СУ-24 е бил свален от артилерийски огън. 

Според руското външно министерството самолетът е летял на височина 6000 метра. По предварителни данни, летците са успели да се катапултират. Инцидентът се проучва, допълва руското ведомство и отбелязва, че "през цялото време на полета самолетът се е намирал единствено над сирийска територия. Това е регистрирано от обективни средства за контрол".

Москва отрича, че самолетът е пресякъл границата на Сирия към турското въздушно пространство и твърди, че може да докаже, че самолетът не е напускал сирийското въздушно пространство.

Това не е първият инцидент с руски самолети в турското въздушно пространство. През октомври при два отделни случая руски изтребители навлязоха във въздушното пространство на Турция. Това накара Анкара да привика руския посланик в страната в знак на протест.

Двете държави имат коренно противоположни позиции по отношение на сирийския конфликт. Докато Турция подкрепя бунтовниците, включително ислямските, то Русия води борба с екстремистите, сражаващи се срещу официалните власти в Дамаск. Башар Асад нанесе сериозен удар по имиджа на президента Реджеп Ердоган, защото отхвърли неговото предложение да бъде посредник при разрешаването на конфликта в страната. Именно поради тази причина Анкара настоява за неговото отстраняване.

През октомври турската армия свали произведен в Русия дрон, за който отново се съобщи, че е нарушил въздушното пространство на Турция. Тогава обаче Москва отрече летателният апарат да принадлежи на Русия. Руският министър на външните работи Сергей Лавров се очаква да посети Турция в сряда.

 

Водещи

Най-четени