Москва: Турция се готви за нахлуване в Сирия 04.02 | 18:28

Разузнаването ни в Близкия Изток работи много интензивно и никой не може да скрие нищо, казват от руското военно министерство

От iNews.bg

Турция се подготвя за военна инвазия в Сирия. За това алармират от руското Министерство на отбраната. Там разполагат с данни, както и със снимков и видео материал, които показват, че в много точни в близост до турско-сирийската граница се наблюдава засилена подготовка за нахлуване в Сирия, казва говорителят на руското военно ведомство Игор Конашенков.

Показвайки снимки на граничен пункт, той обръща внимание на това, че там се извършват дейности по разширяване на самата площадка и паралелно е позиционирана засилена охрана. "Във военно време точно по този начин транспортна инфраструктура се подготвя за нахлуване. А подобни площадки се използват за осигуряването на бързо придвижване на военни колони с оръжия и боеприпаси в районите на бойните действия. Същите служат и за оперативно прехвърляне или евакуация на жива военна сила", обяснява Конашенков. И добавя, че в момента в близост до границата са засечени множество такива пунктове, включително и с налични по тях войски и бойна техника.

Паралелно с това Турция продължава да снабдява с жива сила, оръжие и боеприпаси терористите, действащи в района на сирийските градове Алепо и Идлиб. Това става предимно през нощта чрез конвои, преминаващи на сирийска територия през пункта Рейханлъ-Сармада, казва още Конашенков, демонстрирайки снимков материал и от там, съобщава ТАСС. Той допълва, че въпросните кервани с оръжия "представителите на САЩ и НАТО обичат да наричат хуманитарни конвои". Говорителят на руското МО отбелязва още и че в Турция журналистите, които са се опитали какво точно превозват тези камиони, директно са били изпратени в затвора.

 

По повод изнесените данни, както и във връзка с отказа на Анкара да пусне над своя територия руски самолет по програмата "Открито небе", Конашенков припомня, че руското военно министерство са засилили активността на всички видове разузнаване в района на Близкия Изток. "Затова, ако някой в Анкара си мисли, че отмяната на полета с руските наблюдатели ще позволи нещо да бъде скрито, това е много непрофесионална реакция", категорично заявява Конашенков.

Водещи

Най-четени