Москва: Черно море никога няма да стане „натовско езеро” 30.05 | 21:47

Отхвърлянето на договора НАТО-Русия ще доведе до дестабилизация на Европа и нова "студена война", казва Александър Грушко

От iNews.bg

Черно море никога няма да се превърне в "натовско езеро” и в Брюксел много добре разбират това. С такива думи постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко коментира пред "Российская газета” нарастващото напрежение в региона, увеличаващото се присъствие на кораби на Алианса, както и на провежданите учения в Черно море. "Към днешна дата НАТО се опитва да прехвърли схемите на конфронтация в акваторията на Черно море. Наскоро турският президент Ердоган заяви, че не трябва да се позволява то да се превръща в "руско езеро”. Е, в НАТО отлично разбират, че Черно море никога няма да се превърне в "натовско езеро” и ние ще предприемем всички необходими за това мерки, за да неутрализираме възможните заплахи и опитите за оказване на силов натиск върху Русия от юг”, категоричен е Грушко.

Той отбелязва и че засега тенденцията за влошаване на отношенията между НАТО и Русия все още не се е изчерпала. "Съдейки по проведената наскоро среща на външните министри на държавите от Алианса, военният съюз продължава политиката на "задържане на Русия”, въпреки собствените си призиви за политически диалог. Не искам да кажа, че в отношенията ни с НАТО е настъпила "студена война”, но Алиансът преминава към схеми за гарантиране на сигурността от времената на "студената война”. И това предизвиква тревоги”, отбелязва Грушко. И допълва, че тази политика ще влияе на политиката и в бъдеще, предаде ТАСС.

Постоянният представител на Русия в НАТО припомня и как в близкото минало руският Черноморски флот е бил напълно интегриран в международните усилия за стабилизиране на обстановката в Средиземно море и на юг от него. Руските кораби са взимали активно участие в операциите за борба с пиратството и съвместните действия са били координирани с НАТО и ЕС. А сега вече те са се отказали от тях.

Договорът между Русия и НАТО е от изключително голямо значение и придържането към условията в него е основополагащ фактор за предотвратяването на напрежение между двете страни, подчертава още Грушко. Той е категоричен и че значението му не трябва да отслабва, тъй като това би означавало нова надпревара във въоръжението. "В редица държави от Алианса има политически сили, които защитават тезата, че този договор трябва да бъде прекратен. Това би било крайно опасно. В такъв случай вече ще трябва да говорим, че Европа рискува да загуби последните останали инструменти за обезпечаване на сигурността. Подобно развитие на нещата би довело до съществена дестабилизация на ситуацията в Европа, което не отговаря на общоевропейските интереси”, казва още Грушко.

Водещи

Най-четени