Москва предлага на Гърция да влезе в банката за развитие БРИКС 12.05 | 10:36

Ципрас ще обсъди предложението с лидерите на страните от групата по време на по време на международния икономически форум в Санкт Петербург през юни

От iNews.bg


Русия е предложила на Гърция да влезе като шести член в банката за развитие БРИКС,  предаде агенция АНА-МПА. Предложението е било направено от руския заместник-министър на финансите Сергей
Сторчак, представител на Банката на БРИКС, която в момента с учредява, в телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Гръцкият министър-председател е благодарил за поканата и добавил, че внимателно ще проучи предложението и ще го обсъди с лидерите на страните от групата БРИКС по време на международния икономически форум в Санкт Петербург на 18-20 юни.

Припомняме, че през юли 2014 г. в Бразилия държавите-членки на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, подписаха споразумение за учредяване на Нова банка за развитие с капитал от 100 млрд. долара и известна преди това като Банката на БРИКС.

Русия, Индия и Бразилия ще вложат по 18 млрд. в резерва. Очаква се Китай да вложи най-голям дял – от 41 млрд. долара, а Южна Африка останалите 5 млрд. долара. Прогнозите са, че банката ще е една от най-големите финансови институции за финансиране на различни инфраструктурни проекти в страните от БРИКС и развиващите са пазари.

Новоназначеният председател на финансовата институция е Кундапур Ваман Камат, бивш директор във втората по големина банка в Индия ICIC.

Най-четени