Мощно земетресение удари Вранча, усетиха го в 5 държави 24.09 | 09:14

Трусът е бил от 5.6 по Рихтер, разтресе в редица градове в Северна България

От iNews.bg

Мощно земетресение удари тази нощ Източните Карпати и по-конкретно районът, известен като Вранча. Трусът е бил със степен 5.6 по скалата на Рихтер. Освен в Румъния, земетресението е било усетено още в България, Украйна, Молдова и Сърбия. Според данни на Европейският сеизмологичен център трусът е ударил в 2:11 ч. тази нощ. Епицентърът е бил на 7 км западно от румънския град Платин и на 153 км северно от Букурещ. Дълбочината му е била 94 км.

В редица градове в Румъния трусът е стреснал хората, много от които съобщават за изпопадали предмети в домовете им. До момента не се съобщава да има пострадали от земетресението. Разминават се обаче информациите за материални щети, като според информация на едни агенции леки такива има, а според други – няма.

Снощното земетресение е било усетено в цяла Северна България и особено силно в районите на Варна, Шумен, Добрич, Русе и др. На някои места хората излязоха по улиците. Трусът е бил усетен дори и по високите етажи на блоковете в София. За щастие у нас също няма материални щети или засегнати хора.

Трусът припомни на много хора както у нас, така и в Румъния, страшните последствия от земетресението през 1977 г. отново във Вранча. Тогава районът бе ударен от 8-ма степен по скалата на Рихтер. Вследствие на мощното земетресение в северната ни съседка имаше големи разрушения, както и 1500 загинали. У нас най-силно пострада Свищов, където загинаха 121 души.

Водещи

Най-четени