Муамар Кадафи е мъртъв 20.10 | 14:53

Бившият либийски диктатор е починал от раните си, след като беше прострелян в главата и в двата крака рано тази сутрин при залавянето му

От Андриян Георгиев

Сваленият от власт бивш либийски диктатор Муамар Кадафи е починал от раните си, след като тази сутрин беше заловен в близост до родния му град Сирт и беше прострелян в главата и в двата крака, съобщава Reuters, като цитира представител на Националния преходен съвет (НПС).

Reuters посочва, че все още няма потвърждение от независими източници на смъртта на Кадафи. 

Тялото на Кадафи е отнесено на тайно място поради съображения за сигурност, казват от НПС.    

Смъртта на Кадафи идва, след като бойци на либийското временно правителство превзеха град Сирт днес (20 октомври), унищожавайки и последната значителна съпротива на силите, лоялни на бившия либийски лидер, с което завършва и двумесечната обсада на града.

Кадафи се е опитвал да избяга тази сутрин от Сирт с конвой от превозни средства, който самолетите на НАТО са атакували, като са ударили 4 автомобила от конвоя, заяви високопоставен представител на военните от НПС. Главата на въоръжените сили, лоялни на Кадафи, е бил убит по време на залавянето на бившия диктатор. Заловени са и братовчед и съветник на Кадафи. 

iNews припомня, че Националният преходен съвет от края на август де факто управлява Либия, като той беше основната опозиционна сила, която се разбунтува срещу дългогодишната диктатура на Кадафи. Националният преходен съвет вече е признат от много държави по света като легитимната власт на Либия. 

След като опозицията превзе Триполи и в частност резиденцията на Кадафи, той избяга от страната със свои съмишленици, като първо потърси убежище в Алжир, а след това в Нигер. Накрая се установи в родния си град Сирт. 

На 17 март няколко европейски държави, начело с Великобритания и Франция, започнаха операция по блокиране на небето над Либия с цел да спрат атаките на военните сили на Кадафи, а в края на месеца командването на операцията бе поета от НАТО. В нея се включи и България, като част от операцията по морската блокада на Либия в Средиземно море. 

Водещи

Най-четени