Мъчителната гръцка трагедия свършва във вторник 08.08 | 17:26

Очаква се тогава да бъде финализирана сделката по третата спасителна програма, за да може Атина да получи първи транш до 20 август

От Филипа Тодева

Гърция е напът да финализира сделката за третата спасителна програма във вторник и евентуално да получи първия транш до 20 август, обяви Reuters, като се позова на източници от Брюксел.

Атина преговаря с институциите на ЕС и МВФ за отпускането на 86 милиарда евро в замяна на жестоки рестрикции и икономии. Това е цената, която гърците трябва да понесат, за да излязат от рецесията, сковала страната в последните години и да останат в еврозоната.

Представителите на Европейския съюз заявяват, че оценяват преговорите на Атина с международните кредитори, Германия предупреждава, че не бива да се действа прибързано.

Премиерът Алексис Ципрас се опитва да форсира финализирането на сделката и да стигне до споразумение, докато Гърция е все още в разгара на туристическия сезон и много от сънародниците му са в отпуска, отбелязва агенцията. Така и Атина ще се успее да се разплати с кредитора ЕЦБ.

Ако преговорите приключат гладко, се очаква гръцкото правителство и парламент да гласуват ратификация на споразумението най-късно в четвъртък. Тогава и министрите от еврозоната ще могат да се срещнат и да одобрят отпускането на транша.

Очаква се обаче дотогава Гърция да одобри поредния пакет реформи.

Най-четени