НАТО нарушава собствените си разпоредби 13.09 | 13:15

Това заяви руския представител в НАТО

От Лазар Тодоров

Изграждането на военна база на НАТО в Румъния, България и Полша нарушава разпоредбите на основополагащото споразумение между НАТО и Русия, това заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

"Основополагащото споразумение включва една много ясна клауза, според която страните членки на НАТО трябва да избягват разполагането на допълнителни бойни сили с постоянен статут",  посочи посланикът на Русия в НАТО. 

Той изтъкна, че новостроящата се база в северната ни съседка представлява "сериозно предизвикателство" за сигурността на Руската Федерация.

"Военната база, която се строи сега в Румъния, е несъмнено сериозна провокация за сигурността на Русия и ние смятаме, че това представлява съществено нарушение на ангажиментите", добави Грушко, подчертавайки, че Москва е много обезпокоена от дейността на НАТО в Черно и Балтийско море, имнформира РИА "Новости".

Присъствието в Черно море на въоръжени сили на нечерноморски страни рискува да предизвика "съществено изменение на стратегическото и регионалното равновесие", а Москва  анализира възможностите, чрез които да "противодейства и неутрализира възможните заплахи", предупреди Грушко, като добави, че това се отнася и за ситуацията в Балтийско море, допълва БТА. 

Най-четени