НАТО се готви за война в Афганистан срещу талибани и джихадисти 29.06 | 15:13

15 страни от Алианса вече са се съгласили да изпратят допълнителни войски

От iNews.bg

15 страни от НАТО заявиха, че ще изпратят допълнителни войски в Афганистан. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, който пристигна в Брюксел за среща на министрите на отбраната от Алианса, предаде ТАСС.

"15 страни вече заявиха, че отпускат допълнителни сили, а днес очаквам още повече. Не става дума за връщане към бойни мисии, става дума да се консолидира мисията на НАТО за подготовка и съдействие на националните сили", обясни той.

Столтенбег посочи, че ще се акцентира основно върху развитието на афганистанските специални сили, авиацията, логистиката и възможностите за управление и контролг. По думите му командването на натовската операция в Афганистан е поискало там да бъдат изпратени допълнително общо близо 4000 военни.

НАТО приключи изтеглянето на бойните си части от Афганистан през 2014 г. и оттогава поддържа там мисия за съдействие на националните сили, наброяваща 13 500 души. Страните от Алианса финансират и афганистанската армия с около 5 млрд. долара годишно.

Въпреки това талибаните, действащи срещу властите на страната, успяха през последните години да си върнат контрола върху близо 40% от територията на Афганистан. От 2015 г. там се засилват и позициите на групировки, свързани с "Ислямска държава", които се сражават и срещу властите в Кабул, и срещу талибаните, напомня ТАСС.

"По време на работен обяд участниците в брюкселската министерска среща ще обсъдят днес с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и колегите си от Швеция и Финландия възможностите за развитие на сътрудничеството между ЕС и НАТО, по-специално в кибернетичната сигурност и антитероризма", каза още Столтенберг.

Очаква се Могерини да представи на срещата доклад за изпълнението на плана за действия, насочени към укрепване на сътрудничеството между ЕС и Северноатлантическия съюз.

Водещи

Най-четени