НАТО увеличава войските си в Полша срещу руската заплаха 01.06 | 05:08

Според Столтенберг Западният блок само отвръщал на военната агресия на Москва

От iNews.bg

НАТО ще засили своето военно присъствие в Полша. Точният брой на военнослужещите ще бъде определен на Срещата на върха на Алианса през юли във Варшава. Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг в полската столица, цитиран от Ройтерс.

Действията на военния блок са продиктувани от постоянните провокации от руска страна до границите със съседите.

"Укрепваме нашия източен фланг с разполагане на многонационални сили на ротационен принцип, а също така с оборудване, включително в Полша”, каза Столтенберг. И за пореден път той увери, че с действията си НАТО не търси конфронтация с Русия и не иска нова студена война.

Европейските страни-членки на НАТО ще увеличат разходите за отбрана за първи път от десетилетие в резултат на руската агресия, пише в. "Файненшъл таймс”. Те са похарчили 253 млрд. долара за отбрана през 2015 г., което представлява 1,7% от общия им брутен вътрешен продукт. Най-голямо увеличение на военните разходи е направено в балтийските страни, като в Латвия те ще скочат с 60% през 2016 г., а в Литва - с 35%.

В естонския град Тапа започнаха учения на НАТО. 10 000 военни тренират отблъскване на атака на измислена държава - Ботния.

Черно море не трябва да се превръща в натовско езеро и Русия няма да допусне това, предупреди руският посланик в НАТО Александър Грушко. Той отговори на призива на турския президент Ердоган към НАТО да започне да действа в Черно море. Според руския дипломат пактът опитва да прехвърли конфронтацията в акваторията на морето.

"НАТО използва украинската криза, за да възроди образа на Русия като големия враг, без който не може да съществува”, каза Грушко.

 

 

Водещи