На Франция й отесня Резолюция 1973 15.04 | 15:30

Резолюцията санкционира упражняване на сила само за защита на мирно население

От Елена Коцева

Министърът на отбраната на Франция Жерар Лонге обяви, че както неговата страна, така и САЩ и Великобритания, имат намерение да прескочат отвъд пълномощията, определени от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия.

Министърът призна, че направените вече изявления на западни лидери, че няма да допуснат полковник Муамар Кадафи да продължи да управлява не се побират в рамките, които очертава международния мандат.

Резолюция 1973 санкционира упражняване на сила само за защита на мирно население.
Според коментара на Жерар Лонге, цитиран от Lenta.ru, недостатък на резолюцията е именно това, че тя нищо не казва за бъдещето на Кадафи.

Френският министър обаче обясни, че е спокоен за ситуацията, в които се намира фактически коалицията и не се притеснява за едно евентуално нарушаване на границите на мандата.

"Аз вярвам, че когато три велики държави говорят и действат в унисон, то ООН е важно да се вслуша. Възможно е Съветът за сигурност да гласува още една резолюция", казва Жерар Лонге. 

По-рано днес стана ясно, че НАТО и Европейският съюз са се договорили да свикат първа обща среща, на която да бъде разисквана либийската криза.

Информацията обаче още не е потвърдена официално и не са насрочени дата и място.

Турция, която е член на НАТО, но не и на ЕС, първо блокираше официалните срещи с ЕС, чийто член е Кипър. По предварителна информация Турция се е съгласила на срещата, но при условие, че форматът е неофициален и няма да излъчва официални решения.

Междувременно в Либия вече 6-та седмица поред правителствените войски обсаждат град Мисрата. Боевете, които се водят днес са значително по-слаби, но градът е напълно блокиран. Няма информация да хуманитарната ситуация там.

Тази сутрин дъщерята на Муамар Кадафи Айша направи изявление, с което определи като "оскърбителни" исканията за оставката на баща й от страна на великите сили.

Водещи

Най-четени