На концерт в Кемниц: 65 000 казаха "не" на расизма 04.09 | 10:02

От Ани Романова

Най-малко 65 000 души присъстваха на концерт в Кемниц срещу расизма снощи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

През последната седмица източният германски град стана сцена на вълнения и протести на крайната десница след убийството на 26 август на местен жител, за което бяха задържани иракчанин и сириец.

Непроверени слухове във връзка с престъплението, включително опроверганото твърдение, че убитият мъж е защитавал германска жена от нападателите, предизвикаха гнева на част от хората в Кемниц. Кулминацията на протестите, организирани в града от крайната десница, бе митинг с участието на 8000 души в събота. Контрадемонстрация същия ден събра около 3000 човека.

Настроенията срещу мигрантите и чужденците в Германия се засилиха след решението на канцлера Ангела Меркел да отвори границите на страната за над 1 милион мигранти през 2015 г.

Безплатният концерт на открито днес се проведе под мотото "Ние сме повече". В него участваха популярни германски рок банди като Toten Hosen, Kraftklub и Feine Sahne Fischfilet.

"Ние не сме наивни. Не се заблуждаваме с илюзията, че с този концерт ще спасим света. Понякога обаче е важно да покажем, че не сте сами", каза преди събитието фронтменът на Kraftklub Феликс Брумер.

Концертът започна в 19 ч. (20 ч. българско време) с минута мълчание в памет на убития 35-годишен мъж. Полицията не е регистрирала инциденти през първите часове от събитието.

Представители на властите в Кемниц забраниха на местния клон на антиислямското движение ПЕГИДА да разположи свои "постове" в района. Крайнодясната група "Про Кемниц", която също организира протести в града след убийството, също получи забрана да проведе демонстрация на друго място.

Двамата заподозрени за убийството са били разпитани вчера. "Те отговориха на въпросите", каза говорителка на прокуратурата пред ДПА. Тя отбеляза, че причината за избухналия между двамата и жертвата спор остава неясна, като уточни, че само може да бъде изключена хипотезата за тормоз и ксенофобия.

Двамата заподозрени са в предварителния арест. Самоотбраната бе изключена като мотив в заповедта за арест. В нея пише, че те са наръгали много пъти с нож жертвата си без оправдана причина.

Междувременно словесните престрелки между германски политици във връзка със случая продължиха и вчера.

Говорителят на правителството Щефен Зайберт каза, че като се изключи оправданата тревога и шока от убийството, "тези шествия на крайнодесни екстремисти, готови да упражняват насилие, и неонацисти нямат нищо общо със скръбта по някого или със загрижеността за даден град или общност".

Йорг Мойтен - един от съпредседателите на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която е сред организаторите на протестите - защити проявите на крайната десница в Кемниц. В същото време той разграничи АзГ от една "много малка част от демонстрантите, извършващи актове на насилие срещу невинни хора с предполагаем мигрантски произход".

Мойтен допусна, че някои от участниците в протестите, отправяли хитлеристкия поздрав, може да са били внедрени саботьори.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пък стана обект на критики, след като сподели във Фейсбук линк към концерта. Причина за това са крайнолевите убеждения на част от участвалите групи и по-специално на Feine Sahne Fischfilet. Тази банда някога е била под наблюдение от страна на германското контраразузнаване заради подозрения, че нейните членове изповядват екстремистки леви възгледи, посочва ДПА.

Щайнмайер по-конкретно бе разкритикуван от Анегрет Крамп-Каренбауер, генералния секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

Мобилизацията срещу имигрантите обаче увеличава популярността на крайната десница в Германия, отбелязва Франс прес. Според последните проучвания на общественото мнение АзГ вече е на трето място сред партиите с 16 процента - само с един пункт след социалдемократите, по-малкия партньор в управляващата коалиция начело с канцлера християндемократ Ангела Меркел.

Снимка: Pixabay

Водещи

Най-четени