На фона на световните размирици Турция чества Празника на победата 30.08 | 08:50

На днешния ден Мустафа Кемал Ататюрк побеждават в турско-гръцката война

От Гергана Златкова

В Турция днес се отбелязва Празникът на победата, който бележи победата на предвожданата от Мустафа Кемал Ататюрк турска армия в турско-гръцката война (1919–1922 г.).

Денят е обявен за официален празник на страната. Държавните учреждения, банките, дипломатическите представителства в чужбина не работят, информира БТА.

Тази година се навършват 91 години от победата на турската армия, която под предводителството на Мустафа Кемал Ататюрк разгромява гръцката войска при Думлупънар и постига най-голямата си победа в борбата за независимост на страната.

Същевременно Празникът на победата е и професионален празник на турската армия. По този повод в Истанбул ще се състои военен парад. Засилени са мерките за сигурност, редица булеварди са отцепени за движение. В Анкара ще се състои традиционна церемония с поднасяне на венци и поклонение в мавзолея гробница на Ататюрк с участието на лидерите на всички политически партии, представени в Меджлиса.

Турският президент Абдуллах Гюл за пръв път тази година ще бъде домакин на прием в резиденцията Чанкая по случай военен празник. Сред присъстващите за пръв път ще бъдат и забрадени жени - прецедент за военните приеми, на които преди туркини със забрадки нямаха достъп.

Лидерът на основната опозиционна сила в Меджлиса - Народнорепубликанската партия, Кемал Кълъчдароглу няма да присъства на приема. Според близки до партията източници отказът на Кълъчдароглу е израз на съпротива срещу консервативните ислямистки среди.

Самият Кълъчдароглу обаче отрече, като заяви, че други представители на партията му ще присъстват. Лидерът на другата опозиционна сила - Партията на националистическото действие Девлет Бахчели обяви, че ще бойкотира приема заради несъгласие с политиката на правителството във връзка със Сирия. 

Най-четени