Над 40% от гърците искат Ципрас за премиер 31.08 | 11:34

За предсрочните избори СИРИЗА води с 3% пред „Нова демокрация“

От iNews.bg

Най-голямата част от гръцките избиратели предпочитат след предсрочните парламентарни избори в страната Алексис Ципрас отново да стане премиер. Според проучване на агенция Kapa Research 40.5% от гражданите на южната ни съседка подкрепят за лидер на правителството последния министър-председател преди назначаването на служебния кабинет. На второ място след Ципрас пък се нарежда лидерът на "Нова демокрация" Евангелос Меймаракис. Той е предпочитаният нов премиер на Гърция за 33.1% от населението.

Двете партии събират се очаква да съберат и най-много гласове на предстоящите на 20 септември предсрочни парламентарни избори. В същото време обаче всяка една от тях се ползва с по-ниско доверие от това, което гърците дават на лидерите й. Така например СИРИЗА би събрала 27.3% от гласовете на предстоящия вот, а "Нова демокрация" - 24.2 на сто от бюлетините, предаде БНР.

Отцепниците от партията на Ципрас – крайнолевите от "Ново единство" също се очаква да влязат в следващия парламент. Според общественото проучване за тях биха гласували 4.8% от гърците, което им гарантира прескачането на 3-процентната бариера. В същото време пък крайнодесните от "Независими гърци" са на границата и в момента се ползват с точно 3% подкрепа сред избирателите.

Водещи

Най-четени