Над 67 хил. нови мигранти от началото на годината 02.02 | 14:41

Повечето от тях са жени и деца, което не се е случвало от началото на бежанската криза

От Кристиан Костурков

От началото на тази година в Европа са влезли нови над 67 хил. мигранти. Това съобщава говорителят на Международната организация по миграция Джоел Милман. "Само през януари през Средиземно море и Гърция в Европа са пристигнали 62 193-ма бежанци. Според властите в Атина 91% от тях са от Ирак, Сирия и Афганистан", казва той.

В същото време през първия месец на 2016 г. в Италия са пристигнали още 5000 мигранти. Голяма част от тях са били деца, които не са били придружавани от възрастен. Милман отбелязва и че от 1 януари в Европа са пристигнали 19 781 деца, предаде ТАСС.

В ООН пък наблюдават и една нова тенденция – за първи път от началото на бежанската криза на Стария континент пристигат повече жени и деца спрямо мъжете. "Сега жените и децата представляват около 60% от мигрантската вълна, пресичаща границата между Гърция и Македония в района на Гевгелия", казва говорителят на УНИЦЕФ Сара Кроу. Според изнесените от нея данни 36% от пресичащите бурните води на морето между Турция и Гърция са деца. Според Кроу делът им може дори да бъде и по-голям, тъй като много от тях не обявяват възрастта си преди да достигнат набелязаната си крайна точка.

Според УНИЦЕФ тенденцията в броя на мигриращите към Европа мъже спрямо жените и децата е започнала да се обръща след юни 2015 г. Тогава данните на организацията са показвали, че 73% от влизащите на Стария континент бежанци са представители на силния пол. В същото време тогава на 10 бежанци се е падало по едно дете, а в момента те вече са повече от три.

Водещи

Най-четени