Над половината руснаци се страхуват от война с НАТО 08.11 | 20:05

По-възрастните са на мнение, че днес подобен конфликт е дори по-вероятен в сравнение със 70-те години

От iNews.bg

Над половината граждани на Русия се страхуват от мащабна война между страната им и членките на НАТО. Това сочат резултатите от социологическо изследване. 53% от запитаните изпитват сериозни опасения от такъв конфликт. На обратното мнение пък са 40%, които не виждат опасност от въоръжен конфликт НАТО-Русия.

Множество руснаци обаче виждат днес по-сериозна заплаха от такава война в сравнение със 70-те години на миналия век, когато Студената война беше в разгара си. Преимуществено тези притеснения са разпространени сред по-възрастните представители на населението. 60% пък са на мнение, че този риск се е увеличил през последните 2-3 години, и обясняват това с факта, че през това време Русия е започнала да "се надига от пепелта и това далеч не се харесва на всички", като свързват положението и със ситуацията в Украйна, враждебното отношение на Запада към Москва и конфликтът в Сирия.

Едва 6% от руските граждани смятат, че вероятността от военен конфликт с НАТО днес е по-ниска в сравнение с преди 2-3 години. Като причина изтъкват предимно нарастването на военния и отбранителния потенциал на страната си през това време. Над половината (56%) са на мнение, че тази политика помага за намаляването на риска от война. 17 на сто пък смятат, че миролюбивата политика на Москва, авторитетът на президента Владимир Путин и сдържаната външна политика помагат за понижаването на този риск.

Огромна част от руснаците обаче са на мнение, че при евентуален конфликт с НАТО Русия не трябва да бъде първата, която ще използва ядрено оръжие. Такъв отговор дават 78% от запитаните, предаде "РИА Новости". 25% от запитаните изразяват абсолютна увереност, че такова изобщо няма да бъде използвано. Огромна част от руснаците – 80%, са на мнение, че стигне ли се до ядрена война, това ще означава абсолютна гибел за човечеството.

Водещи

Най-четени