Най-малко 23 загинали след торнадо в Алабама 04.03 | 10:15

Заради бурята над 10 000 души са без ток

От iNews

Най-малко 23 души загинаха при преминаването на торнадо в американския щат Алабама, предадоха световните агенции, позовавайки се на данни от шерифа в окръг Лий Джей Джоунс.Сред жертвите има и деца.

Има и ранени, но точният брой все още е неясен. Очаква се още трупове да бъдат извадени изпод развалините на пометените от стихиите жилища. Заради бурята над 10 000 души са без ток.

Торнадо беше регистрирано и в съседния щат Джорджия. Заради мощна буря в Алабама, Джорджия, Флорида и Южна Каролина там е издадено предупреждение за още торнадо.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър послание до жителите на щата Алабама: "На невероятния народ на Алабама и околните райони: Внимавайте, пазете се! Торнадото и бурите са наистина мощни и може да дойдат нови".

Експерти казват, че разрушенията в крайните южни райони на окръг Лий в Алабама са като при стихия от категория Еф 3, което означава при скорост на вятъра между 254 и 331 километра в час. От торнадо е пострадал и най-големият град в щата - Обърн, където също има разрушени постройки.

Властите на съседния щат Джорджия пък проверяват какво е състоянието на жителите в градчето Кайро, за което има информация, че също е връхлетяно от торнадо. И там има повалени дървета, отнесени покриви, счупени прозорци и хора блокирани в затрупаните си от дървета къщи. Засега няма данни за сериозно ранени там. Същевременно североизточните американски щати преживяват среднощна снежна буря, предаде Асошиейтед прес. Очаква се снежната покривка на места да достигне 20 сантиметра.

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи обяви извънредно положение за всички 21 окръга. Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио каза, че училищата ще бъдат затворени днес. За Пенсилвания е издадено предупреждение за трудна пътна обстановка. За източна Небраска пък са прогнозирани температури от минус 28 градуса по Целзий днес сутринта местно време.

Водещи

Най-четени