Намалява броят на хората с риск за живота от наводненията на Балканите 24.05 | 17:12

Много селища в Сърбия и Босна и Херцеговина обаче са все още под вода

От iNews.bg

"В засегнатите от наводненията страни на Балканите вече останаха много малко хора, които са с риск за живота. Спешната помощ не е приключила, ние продължаваме да пращаме екипи с помпи с голям обем, защото водата е все още висока". Това каза българският европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

По думите й, пети ден след като спряха дъждовете, много селища в Сърбия и Босна и Херцеговина са все още под вода.

"Ние ще трябва да пращаме помпи. Засега са необходими такива с голям обем, които могат да изпомпват по 100 – 120 хил. л. вода на секунда. След като спадне водата, ще имаме нужда от малки помпи, които могат да изпомпват не само вода, но и кал, за да могат да се почистват залетите помещения. Ще имаме, във всички случаи, нужда да помагаме на хората, от хуманитарна гледна точка. С всеки изминал ден, се вижда какво е необходимо. В момента например предоставяме на Червения кръст в пострадалите страни финансиране, за да могат те да закупят неща, които се оказват недостатъчни. Когато ходих при евакуираните, те казваха: Дрехи, храна и вода имаме. Помагат ни и това не е проблем, обаче нямаме дезинфекциращи материали, липсват лекарства поради това, че се оказахме с много възрастни хора със заболявания, за които трябва специализирана помощ. Затова и нашите екипи по координация продължават да са в страните и ще останат там докогато е нужно”, каза Кристалина Георгиева.

"Това, което може би най-силно мен ме трогна човешки, е да говоря с хора, които са били изселени от войната - върнали са се и с голям труд са възстановили къщите си, стъпили са си на краката си, и сега наводненията ги връщат обратно там, където са били. Този елемент, наследството на войната, е нещо, което много тежи в Босна и Херцеговина и донякъде - в Хърватия. Там хората казват: "Благодарим ви, че ни помагате, ние знаем, че не сме сами. Това може би е изречението, което винаги ще нося със себе си: "Не сме сами”. В тази голяма трагедия, положителното е, че действително най-хубавото от хората сега се вижда”, допълни още европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, цитирана от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени