Намериха заложени бомби в сръбски райони в Косово 07.02 | 19:42

Снощи в Косовска Митровица изгоря помещение на опозиционно движение

От iNews.bg

Две бомби бяха открити в сръбските общини в Косово в рамките на едно денонощие. Това съобщи Марко Джурич, директор на канцеларията за Косово в сръбскоро правителство. "В сръбската част на Ораховац, близо до църква, бе намерена бомба, оставена за сплашване на сръбското население. Същото се отнася и за взривно устройство, открито около водопровода в Косовска Митровица", заяви той.

Преди това директорът на предприятието "Водовод Ибар" Миодраг Ралич съобщи за открит експлозив в помпена станция на компанията, предаде БГНЕС. "Това показва, че случващото се на място е напълно противоположно на уверенията на Прищина за стремеж към мир. Сърбия смята, че всяка заплаха за сигурността и всяко насилие са несъвместими с диалога", доави Джурич.

Миналата нощ в Косовска Митровица изгоря помещение на сръбското оппозиционно движение "Отаджбина" ("Отечество"). Полиция води разследване. По данни на представители от движението става дума за умишлен палеж.

Положението в Косово рязко се изостри миналия месец, след като Сърбия реши да изпрати провокационно пътнически влак до Косовска Митровица без съгласието на Прищина. В отговор на това косовските албанци започнаха да минират железопътната линия и съсредоточиха военни сили в северната част на града, което е забранено според договореностите между Белград и Прищина. Последваха резки изявения от двете страни. Обстановката се нажежи дотам, че Белград спря влака малко преди границата с Косово и после го върна обратно. Впоследствие президентът Томислав Николич и премиерът Александар Вучич признаха, че районът е бил "на крачка от война".

Водещи