Напрежение между Атина и Анкара: Ердоган с претенции към гръцките острови в Средиземно море 30.09 | 08:16

Гърция реагира остро на думите на турския президент, че с Договора от Лозана през 1923 г. Анкара е „подарила“ средиземноморски острови на Атина

От iNews.bg

Турският президент Реджип Тайип Ердоган предизвика недоволство в Атина, следа като намекна, че Анкара е "подарила" средиземноморски острови на Гърция при Договора от Лозана през 1923 г., пактът, който определи границите на модерна Турция след разпада на Османската империя, пише Ekathimerini.

В реч пред регионални служебни лица, Ердоган изглежда изрази своето съжаление за граничните решения наложени от договора. "Някои се опитаха да ни заблудят, представяйки Лозана като победа", заяви той.

"В Лозана, ние дадохме островите, през които можеш да се провикаш", заяви той, говорейки за гръцките острови в Средиземно море, близо до турското крайбрежие.

Реагирайки на коментарите на Ердоган, представител на гръцкото МВнР отбеляза, че "всички трябва да уважават Договора от Лозана", наблягайки на факта, че "това е реалност в цивилизования свят, която никой, включително Анкара, не може да игнорира".

"Ние все още сме изправени пред предизвикателства относно континенталния шелф, какво ще бъде във въздуха и по суша. Причината за това е, че тези, които са седели на масата за този договор не са търсили справедливост и ние берем тези грижи в момента", заяви Ердоган.

Коментарите на Ердоган идват на фона на сведения, че Анкара се опитва да добие прекратяване на патрулите на НАТО в Средиземно море, които имат своя принос за овладяване на нелегалната имиграция.

Според източници, Анкара е отправила официална молба за прекратяване на патрулите по-рано този месец, на сесията на Северноатлантическия съвет, отбелязвайки, че мигрантския натиск е намалял значително през последните месеци.

Водещи

Най-четени