Напрежение между Москва и Париж! Путин ядосан на Оланд, отмени визита в Париж (допълнена) 11.10 | 16:20

Планиран от Елисейския дворец разговор за Сирия отказа Кремъл от посещението

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин отлага планираното си посещение във Франция следващата седмица, след като от Елисейския дворец настояха той да проведе разговори с държавния глава Франсоа Оланд и за Сирия. Това съобщиха френски официални представители, цитирани от АФП и БГНЕС.

"Президентството в Париж е заявило на Кремъл, че единственото събитие, което Оланд иска да посети заедно с Путин по време на визитата му е работна среща за Сирия. В отговор руската страна е посочила, че искат да отложат визитата", допълват от Елисейския дворец.

По-рано в интервю за телевизия TMC Оланд коментира, че си задава въпроса за целесъобразността на срещата си с Путин.

"Питам се дали срещата ще бъде полезна? Може ли да постигне той (Путин – бел. ред.) прекратяване на това, което върши със сирийския режим, т.е. да подкрепя авиацията на режима, която хвърля бомби срещу населението на Алепо? Аз ще му кажа, че това е недопустимо и вреди на имиджа на Русия", заяви френският държавен глава.

Според Оланд събитията в Алепо могат да бъдат квалифицирани като "военно престъпление".

"И онези, които извършват подобни действия, трябва да понесат отговорността си, дори пред Международния наказателен съд", заяви френският лидер.

Часове по-късно Кремъл е съобщил, че визитата на Путин в Париж се отменя.

По-късно от Елисейския дворец отговориха, че френският президент Франсоа Оланд е готов по всяко време да се срещне с държавния глава на Русия Владимир Путин, съобщава ТАСС, цитирана от Фокус.

"Готов съм във всеки момент да се срещна с Путин. Франция има важни споразумения с Русия за Сирия. Диалогът обаче трябва да е открит", каза френският президент. И добави, че не иска да участва с церемонии, които са встрани от програмата, планирана за визитата на руския му колега в Париж на 19 октомври.

"Владимир Путин трябваше да дойде в Париж, бяха планирани различни церемонии, включително откриване на духовно-културен център. Аз разглеждах възможността за такова посещение, но само ако имаме възможност да обсъдим проблема за Сирия. Само Сирия!", подчерта Оланд.

Френският президент каза още, че не е смятал да придружава руския държавен глава на тържествени церемонии, но е готов да продължи с него диалога за Сирия.  

Водещи

Най-четени