Не ходете в Румъния, предупреждават властите 03.02 | 07:33

Предупреждението на Посолството на България в Букурещ е заради лошото време в страната

От Кремена Бедерева

Посолството на България в Букурещ обръща внимание на българските граждани - да ограничат пътуванията си на територията на Румъния в периода 2 - 8 февруари, съобщи за Агенция "Фокус" Йордан Начев, трети секретар и пресаташе на българската дипломатическа мисия, по препоръка на Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния.

Във връзка с лошите метеорологични условия в Румъния, Националната метеорологична администрация обяви, че е възможно да остави в сила код "жълто” до 8 февруари.

Към момента Националната агенция по метеорология на Румъния обяви код "жълто" на територията на цялата страна, за периода от 10.00 часа на 3 февруари до 20.00 часа на 5 февруари. Очаква се снеговалежите да обхванат постепенно от югозапад цялата страна.

На места същите ще бъдат обилни, като по високите и планинските места се очаква новата снежна покривка да надмине 20 см. Вятърът ще бъде с временни усилвания. В южна и югоизточна Румъния поривите ще достигнат до 60 км/час. В планините скоростта на вятъра ще надмине 90 км./час, създавайки снежни вихрушки и навявания.

От събота сутринта на места се очаква да падне сняг, примесен с дъжд и да се образуват поледици. В южната част на страната се очаква снеговалежите и усилването на вятъра да започне още от днес.

Поради застудяването, до 3 февруари остава в сила оранжев код за територията на цялата страна, с изключение на крайните западни области /код жълто/. Минималните температури ще бъдат между -27 и -17 градуса. Максималните няма да надминат 0 градуса.

В югоизточната част на страната поривите на вятъра ще достигат до 40-50 км./час. В крайните западни части на страната се очакват минимални температури около – 10 градуса.

Снеговалежите продължават, като обстановката се затруднява от вятъра и образувалите се навявания.

Водещи

Най-четени