Невиждани протести в САЩ за забрана на оръжията 25.03 | 10:55

Половин милион недоволни се събраха само във Вашингтон, стотици хиляди – в други градове

От iNews.bg

Стотици хиляди американци излязоха по улиците на редица градове с искане Конгресът на САЩ да засили контрола над оръжията в страната. Най-голямата от протестните манифестации "Марш за нашия живот" се проведе в столицата Вашингтон, на един от централните булеварди "Пенсилвания", който се простира на 2.7 км от сградата на Конгреса до Белия дом.

В протестното шествие взеха участие половин милион души, предаде БГНЕС. Сред тях имаше много ученици, а начело на шествието вървяха учениците от горните класове на гимназията "Марджъри Стоунмен Дъглас" в Паркленд, щата Флорида. Там на 14 февруари бившият ученик Никълъс Крус, на 19 години, извърши масова стрелба, убивайки 17 души.

Именно учениците от Паркленд станаха инициатори на масовия протест срещу оръжията във Вашингтон и цялата страна. Аналогични протестни демонстрации имаше в още 800 американски градове в цялата страна. Те настояват за промени в законодателството, така че да се спре с кървавите инциденти в американски училища.

Президентът Доналд Тръмп още в петък отлетя на почивка в своето имение "Мар а Лаго" в Палм Бийч. Все пак имаше кратко изявление от Белия дом, в което той похвали "многобройните храбри млади американци, които прилагат своите права, гарантирани в Първата поправка на конституцията /право на свобода на словото и събиранията/. "Осигуряването на безопасността на нашите деца е най-висш приоритет за президента Тръмп", заяви зам. говорителят на Белия дом Линдзи Уолтърс.

Водещи