Недоволството срещу Ердоган изригна отново 09.02 | 12:01

Хиляди излязоха на протест на "Таксим" заради ограниченията в интернет

От Христина Рафаилова

Турция отново се превърна в бойна сцена между полиция и граждани. Над 2000 души излязоха на протест срещу приетите от правителството ограничения в ползването на интернет.

Органите на реда разпръснаха демонстрантите със сълзотворен газ и водни струи, информира Guardian.  

Сблъсъците са разразиха около станалия символ на гражданското недоволство в Истанбул площад "Таксим". Там през миналата година се проведоха  многохилядни протести. Те стартираха срещу застрояването на "Гези парк", намиращ се в района на площада, но прераснаха в антиправителствени срещу премиера Реджеп Таийп Ердоган. 

По време на снощната демонстрация полицията отблъскваше предимно младите протестиращи и с щитове. 

От своя страна събралите се обстрелваха служителите на реда с камъни. Някои от тях разрушаваха и сградите наоколо.  След бурната нощ някои банки съмнаха със знаци на анархията по стените си, нарисувано със спрейове. 

"Аз си плащам сметката за интернет, но правителството решава в кои сайтове мога да влизам", обяснява един от протестиращите. 

Според друг приетите ограничения са опит за репресия. "Те обаче не могат да потискат младите хора", категоричен е демонстрантът. 

По-рано през деня министър-председателят яростно отхвърли обвиненията за репресия, подкрепен от няколко хилядна тълпа в Истанбул. 

"Тези регулации нямат нищо общо с цензурата в интернет. Напротив, те правят виртуалното пространство по - сигурно и свободно", заяви Ердоган. 

Той отрече, че властите ще имат достъп до личната информация на потребителите в интернет. 

Водещи

Най-четени