Незаконното строителство - причината за наводнения в Атина 21.11 | 14:29

Загинаха 20 души през миналата седмица

От iNews.bg

Хаотичното градоустройствено планиране и незаконното строителство в гръцката столица Атина са изиграли централна роля в смъртоносните наводнения, при които загинаха 20 души през миналата седмица. Това обявиха експерти в Гърция, след като властите обещаха спешно финансиране за останалите без жилища хора заради бедствието, съобщава "Гардиън".

Около 1000 собственици на жилища и компании имат право на помощта, според правителствените инженери, изпратени да инспектират сградите.

"Всички сгради, които са претърпели щети, ще получат спешно финансиране в размер на 5000 евро, докато компании в същото положение ще получат 8 000 евро", уточни говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос.

Пет дни след наводненията, които превърнаха пътищата на Атина в буйни реки от кал и отломки, специализирани екипи за спешно реагиране продължиха да издирват изчезнали хора.

Двама шофьори, за които се смяташе, че са хванати в капан в превозните си средства, след като поройните дъждове засегнаха района, все още не са намерени. Броят на жертвите се увеличи в неделя, когато спешните екипи откриха две тела в склад в Мандра, западното предградие на Атина, където щетите са най-сериозни.

Повечето от жертвите са възрастни хора, открити в сутеренни жилища, които са били залети от придошлата вода. Двама мъже бяха пометени от потопа в морето в Елевсинския залив, на 18 км от центъра на Атина.

Лошата инфраструктура, включително дренажните системи, често правят Атина податлива на наводнения. Ала мнозина смятат, че пътищата в трите предградия Мандра, Мегара и Неа Перамос са били наводнени заради човешка намеса.

Безконтролното строителство в покрайнините на гръцката столица е довело до бетонирането на множество потоци, оставяйки реки без естествен излаз към морето. Липсата на мерки срещу наводнения е влошила последствията от бедствието.

Геолози описват наводненията като трагедия, чакаща да се случи. Мрежа от потоци в подножието на планината, където се намират кварталите, са били застлани през последните десетилетия, включително и участък от речното корито, където общинските власти са построили сгради.

"Трагедията е, че през 1996 г. имахме две жертви в същия район (Мандра), точно защото потокът на водата беше блокиран", изтъква Димитрис Папаниколау, който е професор по геология в Атинския университет.

Водещи

Най-четени