Нелсън Мандела е в критично състояние 24.06 | 08:26

Състоянието на Мандела се е влошило през последните 24 часа

От Елица Елефтерова

Нелсън Мандела е в критично състояние, съобщи президентът на Република Южна Африка (РЮА) Джейкъб Зума в изявление, цитирано от Би Би Си и Франс прес.

Състоянието на Мандела се е влошило през последните 24 часа. Лекарите "правят всичко възможно то да се подобри", се посочва в изявлението, цитирано от БНТ.

94-годишният Мандела, първият чернокож президент на РЮА и носител на Нобеловата награда за мир за 1993 г., бе приет в болница по-рано този месец за трети път от началото на годината заради повтаряща се белодробна инфекция.

Преди да стане президент, Мандела е сред изявените противници на апартейда и ръководител на въоръжената организация на Африканския национален конгрес. През 1962 г. е осъден на доживотен затвор за саботаж и други престъпления. Прекарва в затвора 27 години, по-голямата част от които на остров Робен.

След освобождаването си през 1990 г. Нелсън Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994 г. Като президент Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и води политика на бобра с бедността и неравенството в страната.

Водещи

Най-четени