Нов мощен трус разтресе Чили 03.04 | 07:44

Властите евакуираха населението, тъй като има опасност от цунами

От Теодора Кокаланова

Нов мощен трус разтресе Чили. Вторичното разместване на земните маси с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер удари отново Северното крайбрежие на страната.

Заради нова опасност от цунами чилийската държава издаде предупреждение и нареди предпазна евакуация на ниско разположените райони на Северното крайбрежие. Това означава, че голяма част от гражданите ще прекарат безсънна нощ, далеч от домовете си.

Мощните трусове разрушиха много сгради и предизвикаха паника у хората, които се намират в близост до пристанището. Засега няма данни за нанесени материални щети или наранявания от последния трус, който бе един от десетките, последвани от силното земетресение от 8,2 по Рихтер, което разлюля южноамериканската държава. 

Вчера (2 март) същия район бе силно разклатен от земетресение с магнитуд 8.2. Трусът причини много материални щети и отне живота на шестима души. Властите не отричат възможността да има и още жертви от природното бедствие. 

Чили е една от най-сеизмичните страни в света и е особено податлива на опасност от цунами, предаде chron.com. Обявена бе тревога за цунами в Чили, Перу и Еквадор.

Водещи

Най-четени