Нов офшорен скандал, изскочиха имената на световни лидери 06.11 | 16:58

Елизабет II с 10 млн. на сметки в данъчен рай, зет на Путин инвестирал във фирма на US министър

От iNews.bg

Поредният скандал с офшорни сметки за милиарди разкриха от международната мрежа на разследващите журналисти. Аферата този път придобива популярност като "Парадайс Пейпърс”. Така наричат документите, уличаващи куп известни политици, висши държавници, артисти, музиканти и др.

От публикуваните "досиета" става ясно, например, че около 10 милиона от личните средства на кралица Елизабет Втора са били инвестирани в офшорни зони, предаде Нова телевизия. Американският министър на търговията Уилбър Рос пък притежава дял от транспортна фирма, разположена на Маршаловите острови. Фирмата е получила милиони долари от компания, сред чиито собственици е зетят на Владимир Путин и руски магнат, който е обект на санкции от страна на САЩ.

Освен тях, сред 14-те милиона разкрити документа изскачат имената и на Мадона, Боно, съветници на Доналд Тръмп, канадския премиер Трюдо и още много популярни личности. Всички те, според разследването, са се възползвали от офшорни сметки и данъчен рай, предаде БНТ.

Германският вестник "Зюддойче Цайтунг" се сдобива с 13.4 млн документа и ги предава на разследващите журналисти. Повечето от тях са свързани с базираната на Бермудите компания за офшорни услуги "Епълби". Дружеството потвърди, че преди месеци базата ѝ данни е станала жертва на хакерска атака, но отрича да е извършено някакво престъпление. Реално разкритата от журналистите схема действа по следния начин: клиентите на компанията са инвестирали пари, най-вече на Каймановите острови и Бермудите, а чрез офшорните сметки са успели да прикрият доходи за милиони.

Според разлседването, херцогството на Ланкастър, което се разпорежда със средствата на Елизабет Втора, е инвестирало 10 милиона паунда в различни офшорни сметки. И докато в случая няма доказателства, че британската кралица е укривала данъци, то мнозина се питат дали е редно монархията изобщо да има офшорни сметки. Част от инвестициите са направени във фирми, едната - обвинена в експлоатиране на служителите си, а другата в умишлено обявен фалит, оставил 6000 души без работа.

През април 2016 г., при предишните подобни разкрития - "Панама Пейпърс", се стигна до оставки на световни лидери, съдебни дела и бурни скандали по целия свят. Мащабите на разкритията "Парадайз Пейпърс" и последствията от тях тепърва ще стават ясни.

Водещи

Най-четени