Нов скандал: Вашингтон подслушвал Елисейския дворец 24.06 | 09:47

Агенцията за национална сигурност шпионирала последните трима френски президенти

От Кристиан Костурков

Нов шпионски скандал предизвика "Уикилийкс”. Разкрити документи с гриф "Строго секретно”, които са били получени от анонимни източници, показват, че Агенцията за национална сигурност е подслушавала последните трима френски президенти – Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд. Информацията на "Уикилийкс” шпионирането е продължило най-малко между 2006 и 2012 г.

Секретните документи представляват 5 доклада на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, които били предназначени за американската разузнавателна общност, съобщава "Либерасьон”, цитиран от БТА. Подслушвани са били не само президентите на Франция, но и някои министри, както и френският посланик в САЩ. Документите съдържат както личния номер на президента, така и на много от служителите в Елисейския дворец.

В докладите се съдържат резюмета от разговори на членове на френските правителства за световната финансова криза, отношенията между кабинетите на Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, кризата в Гърция и др.

Настоящият президент на Франция Франсоа Оланд реагира веднага на скандала. Още днес той свиква заседание на Съвета по сигурността на страната.  

Водещи

Най-четени